ארכיון לקטגוריית רפואת נשים
2018 | קטגוריות: רפואת נשים | הוסף תגובה
יש כל כך הרבה מידע חשוב על הריון, לעתים קל להתבלבל בין מגוון התוספים, הטיפים ויתר הדברים שעוזרים בדרך. איך נדע מה כדאי לקחת? מה חשוב והכרחי ליטול? ועל מה כדאי פשוט לוותר? לא תמיד התשובה ברורה. הריון בתקופת החורף אינו שונה מהריון בכל עונה, אך יש מספר דברים שיסייעו לך לעבור אותו בקלות בתקופה הסגרירית. אם את מתכננת הריון ועוד לא התחלת ליטול חומצה פולית – כדאי להתחיל בכך. גם נטילה של ויטמין D היא חשובה כדי לשמור על בריאותך ועל בריאות התינוק.
ויטמין השמש ויתרונותיו
נטילה של ויטמין D בדומה לנטילה של חומצה פולית, צריכה להיעשות מתחילתו של ההריון, כמובן בהתאם להנחיות הרופא המטפל. ויטמין D נקרא גם "ויטמין השמש" והוא נוצר בעור כתוצאה מחשיפה לקרני השמש. הויטמין מצוי במאכלים שונים כדוגמת ביצים, דגים ועוד. זהו ויטמין חיוני מאוד בגופנו, שמעבר לתפקיד הידוע שלו בשמירה על העצם הוא חשוב גם בשמירה על מאזן הסידן בגוף. ויטמין D מגביר את ספיגת הסידן ומגביר את פעילות מערכת החיסון. יתרונות נוספים של ויטמין D הוא בסיוע שלו לחילוף החומרים וליכולת שלו לסייע בספיגה יעילה של מינרלים וויטמינים נוספים. מסיבה זו, בתקופות שונות בחיינו ועל אחת כמה וכמה בתקופת החורף המעטה בשמש – הויטמין הזה חשוב. במציאות של העידן המודרני, לאנשים ונשים רבים יש מחסור בויטמין זה בגופם ולכן חשוב לצרוך אותו כתוסף במידה ויש מחסור בו.
חומצה – שהיא ויטמין
על אף העובדה שקוראים לה חומצה פולית, זה למעשה ויטמין השייך לקבוצת ויטמיני הB. קבוצת הויטמינים הזו היא חיונית לבנייה של תאי הגוף, בדומה ליתרון של ויטמין D. כמו כן חומצה פולית מסייעת לחילוף החומרים בגוף, ויש לה תפקיד חשוב בהתפתחות תקינה של מערכת העצבים המרכזית בגוף. בהקשר למצב של הריון, מצב של מחסור בכמויות של חומצה פולית עלול להוביל למומים בעובר, בין היתר במוח ובחוט השדרה. אלה מומים חמורים העלולים לגרום גם לתמותה במקרים קיצוניים. צריכה של חומצה פולית ברמה תקינה עשויה להקטין את הסיכון להתפתחות של מומים אלה בעובר. חשוב לצרוך חומצה פולית עם תחילת ההריון.
מידע על מינון ודרך נטילה
כעת נשאלת השאלה גם בנוגע לצריכה של ויטמין D וגם של חומצה פולית – מה הכמות אשר מספיקה? כדי לדעת מה הכמות המדויקת אשר אותה יש לצרוך, חשוב מאוד להתייעץ עם רופא על מנת להתאים את המינון המדויק הספציפי. צריכה גבוהה מדי או קטנה מדי עלולה לגרום לפגיעה. ניתן לצרוך ויטמין D בצורה של כדורים אך גם קיימת אפשרות לצרוך באמצעות טיפות. חומצה פולית ניתן ליטול באמצעות כדורים. במידה ואת מתכננת הריון, בייחוד בתקופת החורף המעטה בשמש, כדאי לגשת להתייעצות אצל הרופא המטפל.
2017 | קטגוריות: רפואת נשים | הוסף תגובה
הפונדקאות מלאה הידועה גם בשם "פונדקאות הריונית", הינו תהליך במסגרתו נשיאת העובר מתבצעת על ידי האם הפונדקאית, כאשר הביצית אשר הובילה להפריית העובר שייכת לאם המיועדת ו/או לתורמת אלמונית. הפונדקאות המלאה מעוגנת בחוק הישראלי באמצעות חוק הסכמים לנשיאת עוברים אשר נחקק בשנת 1996.
עיקרי החוק עוסקים בכל ההיבטים הקשורים להסכם פונדקאות הנערך בין ההורים המיועדים לבין האם הפונדקאית הנושאת בגופה את העובר, כאשר הסכם זה מקבל תקפות משפטית רק לאחר אישור ההסכם על ידי וועדת אישור מיוחדת הכוללת מומחים רפואיים, משפטנים ואנשי דת. על פי הגדרות החוק, הליך פונדקאות יתאפשר אך ורק במקרים בהם שני ההורים המיועדים הינם בני זוג והם גבר ואישה בגירים תושבי ישראל. כפועל יוצא מכך, הליכי פונדקאות מלאה אינם מתאפשרים בישראל להורים מיועדים בני אותו מין.
על פי תקנות החוק, האם הפונדקאית הנושאת את העובר, חייבת להיות בת דתה של האם המיודעת, וזאת למעט מקרים בהם כל הצדדים המעורבים בעריכת ההסכם (האם הפונדקאית וההורים המיועדים כאחד) אינם יהודים. במקרים אלו, ראשית וועדת האישור לקבל את חוות דעתו של איש הדת הנמנה בין חבריה ולפעול בניגוד לתקנה המופיעה בחוק.
זהותה של האם הפונדקאית בהתאם לתקנות החוק
על פי תקנות חוק הסכמים לנשיאת עוברים (תשנ"ו 1996), האם הפונדקאית חייבת לעמוד בתנאים הבאים: גילה אינו עולה על 38 שנה ואינו פוחת מ-22 שנה, האם הפונדקאית לא עברה יותר משלוש לידות במהלך תקופת חייה ולא יותר משני הליכי נשיאת עוברים גם במקרים בהם תהליכים אלו לא הסתיימו בלידה.
בנוסף, מצב בריאותה חייב להיות והיא חייבת להימצא שנה לאחר הלידה האחרונה. כמו כן, החוק איננו מאפשר לנשים המצויות במצבים כגון: גירושין, אובדן בן משפחה ואו התמודדות עם מחלה קשה של בן משפחה להיות מעורבת בהליכי פונדקאות. תנאי נוסף המופיע בחוק מחייב את האם הפונדקאית המעורבת בהסכם הליך פונדקאות להיות אם ולגל ילד אחד לפחות. לאורך השנים, תוקנו בחוק מספר תיקונים ובחלקם תיקונים המתירים להורים המיועדים לשלם לאם הפונדקאית תשלום לכיסוי הוצאותיה לאורך תקופת הפונדקאות וכפיצוי על אובדן השתכרות וכדומה. כמו כן, החוק הישראלי מתיר תשלום לגורמים נוספים המעוברים בליווי הליכי הפונדקאות, לרבות, סוכנויות פונדקאות, רופאים מומחים, עורכי דין וכדומה. לסיכום, הליכי הפונדקאות המתאפשרים בחוק הישראלי מחייבים את הצדדים המעורבים בהסכם בהיכרות מעמיקה עם תקנות החוק ו/או להיעזר באנשי מקצוע העוסקים ומתמחים בנושא.
2017 | קטגוריות: רפואת נשים | הוסף תגובה
הידבקות תוך רחמית מכונה 'תסמונת אשרמן'. כאן הכוונה היא אל היווצרות של צלקות בחלל הרחם שיכולות במקרים קיצוניים לגרום להרס מלא או חלקי של חלקו הפנימי של הרחם. ישנם גורמים רבים שיכולים להוביל למצב של תסמונת אשרמן, ביניהם פגיעה ברירית הרחם בעקבות הפלה שמחייבת פעולות של הרחבה וגרידה. פעולות אלו יכולות לגרום להדבקה ברחם וההדבקה יכולה להוביל לסיבוכים במהלכו של הריון, כמו למשל דימום במהלך ההריון וכן הפלות. גורמים נוספים שיכולים להוביל להידבקויות ברחם הם כריתת שרירנים וכן זיהומים שונים ברירית הרחם.
היסטרוסקופיה – אבחון וטיפול
האבחון של תסמונת זו נעשית בדרך כלל על ידי היסטרוסקופיה. כלומר, על ידי הליך רפואי בו מחדירים סיב אופטי לתוך הרחם וזאת על מנת להתבונן על הרחם מבפנים. הליך זה מיועד לאבחון ומרבים להשתמש בו גם במהלך ניתוח. נכון להיום ההיסטרוסקופיה היא השיטה הטובה ביותר והמדוייקת ביותר לאבחון של כל מיני סוגי הידבקויות ברחם. ניתן לבצע הליך רפואי זה במרפאה או בחדר ניתוח. בעת ביצוע תהליך זה, תמיד יתבצע גם צילום רנטגן ברחם או אולטראסאונד ברחם.
במהלך בדיקת צילום הרחם מחדירים נוזל יוד לאיזור וזאת על מנת להבחין טוב יותר בחלקו הפנימי של הרחם. במהלך בדיקת אולטרה סאונד תמיד תוחדר תמיסת מלח לתוך הרחם. בדרך כלל הטיפול אותו מבצעים במצב של הידבקויות ברחם בעקבות הפלה או כל סיבה אחרת הוא טיפול כירורגי בו מסירים את הרקמות הצלקתיות. חשוב לדעת שהבדיקות לא נעשות תחת הרדמה, אך ההליך הכירורגי תמיד יעשה תחת הרדמה. פעמים רבות נשים שסובלות או סבלו מהידבקויות ברחם יחוו בעיות בכניסה להיריון או בעיות במהלך ההיריון, בעיות שיכולות לבוא לידיביטוי בדימום, הפלות וסיבוכים נוספים, כמו למשל אותו סיבוך בו השלייה ממשיכה להיות נעוצה בדופן של הרחם. הסימפטומים שמאפיינים נשים שסובלות ממצב של הידבקויות ברחם הם היעדר וסת, מיעוט וסת, אי פוריות, הפלות חוזרות וכל מיני סיבוכים נוספים כאשר הן בהיריון. חשוב לדעת שנכון להיום מומחים רבים משתמשים בהליך הרפואי של ההיסטרוסקופיה (ניתוח היסטרוסקופי) וזאת על מנת לשחזר את האנטומיה של חלל הרחם כפי שהייתה אמורה להיות. תיקון כירורגי זה מונע ברוב הפעמים מצבים של הידבקויות נשנות אצל האישה ומשפרים את מצב הפוריות שלהן (נשים רבות מצליחות להיכנס להיריון). למרות הבשורה החיובית, עדיין תמיד חשוב לקחת בחשבון שלמרות אותו קסם רפואי, נשים אלו עדיין יכולות לחוות סיבוכי הריון שונים, הכוללים הפלות.
טיפול בתסמונת אשרמן מחייבת מומחיות בתחום וזאת על מנת לנסות להגיע אל אותה תוצאה שרצויה לאישה הסובלת ממצב זה. מסיבה זו נשים רבות פונות אל מרפאות פרטיות ו/או רופאים ספציפיים שמומחים בתחום זה ויכולים להבטיח להם שיעורי הצלחה גבוהים בטיפול מסוג זה. בהצלחה!
2017 | קטגוריות: רפואת נשים | הוסף תגובה
סרטן השד מהווה את אחת המחלות הנפוצות ביותר בישראל. אך בניגוד למה שרוב הנשים חושבות, לא כל גוש המופיע בשד הוא גוש סרטני, פעמים רבות גוש בשד יכול להיות גם שפיר, כלומר גידול שאינו סרטני. הנפוצים מתוך הגידולים שאינם סרטניים הם הפיברואדנומה וציסטות. בכדי לדעת האם מדובר על גוש שפיר בשד או גוש ממאיר, חשוב לבצע בדיקה ידנית ולפנות אל כירורג שד על מנת שזה יבצע בדיקה ידנית נוספת וישקול האם להפנות את המטופלת תבדיקת ממוגרפיה, בדיקת אולטרה סאונד ומעקב במרפאה שעיקר שעיקר המומחיות שלה היא טיפול בגידולי שד.
פיברואדנומה של השד הוא גידול שפיר בשד שבדרך כלל מופיע עד גיל 25. המאפיין של גוש זה הוא שהוא גוש אחד, גמיש שאינו כואב. האישה שמגלה אותו אינה סובלת מתופעות נוספות בעקבות הגוש. פעמים הוא מופיע כמספר גושים והוא מחייב מעקב רפואי. ציסטות בשדיים מופיעות בגילאים שונים ולעיתים כתוצאה משינויים הורמונאליים. באם אתן חשות בשינוי בצורת השד, שינוי בגודלו של השד, שינוי בצורה של הפטמה או מבחינות בהפרשה מסוימת מהפיטמה או בגוש חריג בשד, חשוב שתפנו כמה שיותר מהר לכירורג שד. בדרך כלל הרופא יערוך בדיקה ידנית ולאחר מכן יפנה אתכן לבדיקת דימות שתפוענח על ידי רופא רדיולוג. באם מסקנת הרופא הרדיולוג תהיה שקיים חשד לקיומם של תהליכים סרטניים הוא ימליץ על בדיקת ביופסיה. כלומר על נטילת דגמית רקמה מהשד לבדיקה במיקרוסקופ. גם אם התשובה תקינה, האישה תקבל לעיתים הנחייה לביצוע מעקב תקופתי.
בדיקות לאבחון הגוש בשד
נכון להיום יש בדיקות באמצעותן ניתן לאבחן האם אותו גוש בשד הוא שפיר או ממאיר. הבדיקה הראשונה היא בדיקת תרמוגרפיה, שיטה זו מגלה הבדלים בדרגת החום של השד, כאשר הנחת היסוד היא שגידולים סרטניים פולטים רמה גבוהה יותר של חום וזאת בהשוואה אל גידולים שפירים. בדיקה נוספת היא הממוגרפיה, כלומר צילום רנטגן שמאפשר גילוי של שינוי סרטני. בדיקה נוספת היא האולטרה סאונד של השד באמצעותה ניתן לאתר גידול שפיר וסרטני ביעילות של עד כ- 90 אחוזים. בשיטה זו אין קרינה. הבדיקה האחרונה היא בדיקת הביופסיה באמצעותה ניתן לאשש את מהות הגוש בשד והאם מדובר על גוש שפיר בשד או גוש סרטני.
לסיכום, יש מצבים רבים בהם נשים מגלות גוש בשד. כאן חשוב לדעת שלא כל גוש הוא סרטני והדבר הראשון והחשוב ביותר אותו יש לעשות ובמיידית באם את מבחינה בגוש או בכל תופעה חריגה אחרת בשד הוא לקבוע תור לכירורג שד וזאת על מנת שזה יבצע בדיקה ידנית ובמקרה הצורך יפנה אותך לבדיקות מקיפות יותר. בהצלחה!
2014 | קטגוריות: רפואת נשים | הוסף תגובה
היא יכולה להופיע בכל גיל והיא נחשבת לתופעה שכיחה, יחסית. ציסטה בשחלה היא, למעשה, כמעין חלל המתמלא בנוזל ונותר בשחלה. פעמים רבות הסיבה לכך נעוצה בשל
שינויים הורמונליים ופעילות הורמונלית בשחלה עצמה ולפעמים הסיבה לכך איננה ידועה. למרות שמדובר בתופעה שאיננה מסוכנת, חשוב לטפל בה בהקדם כדי למנוע סיבוכים ותופעות לוואי אחרות. המשך קריאה… »